Επιστολή του κ. Άγγελου Τσατσούλη στον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη
Δημοσιεύθηκε στις 22/01/2009 05:15
Επιστολή απέστειλε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας κ. Άγγελος Τσατσούλης στον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη με αρ.πρωτ. 604/20.01.09 στην οποία εκφράζει την ανησυχία της Διοίκησης του Επιμελητηρίου για την δυνατότητα υλοποίησης του προγράμματος δανειοδότησης από το ΤΕΜΠΜΕ ενώ ταυτόχρονα καταθέτει προτάσεις για την τροποποίηση των όρων ένταξης στο πρόγραμμα του ΤΕΜΠΜΕ:
Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
Η Διοίκηση του Επιμελητηρίου Καβάλας και εγώ προσωπικά σας ευχόμαστε θερμά συγχαρητήρια για την ανάληψη των νέων σας καθηκόντων ως Υπουργός Ανάπτυξης.
Ευχόμαστε ολόψυχα, υγεία, δύναμη και κουράγιο για να ανταπεξέλθετε και να επιτύχετε στο έργο σας.
Είμαστε βέβαιοι, πως και από τη νέα σας θέση, θα βρίσκεστε στο πλευρό του επιχειρηματικού κόσμου και θα συμβάλλετε στην οικονομική και επιχειρηματική αναβάθμιση της περιοχής.
Τόσο η Διοίκηση του Επιμελητηρίου όσο και εγώ προσωπικά θέλουμε για μια ακόμη φορά να εκφράσουμε την ανησυχία μας και την αγωνιά μας για την τύχη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ένας κλάδος που αντιμετωπίζει τεράστιες δυσκολίες επιβίωσης υπό το βάρος της παρούσας γενικευμένης οικονομικής κρίσης.
Με ικανοποίηση δεχτήκαμε την πρόσκληση του νέου προγράμματος δανειοδότησης από το ΤΕΜΠΜΕ που αδιαμφισβήτητα αποτελεί τόνωση ρευστότητας για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.
Αδιαμφισβήτητη όμως είναι και η ανησυχία της Διοίκησης του Επιμελητηρίου Καβάλας για την δυνατότητα υλοποίησης του προγράμματος που έγγυται στις παραμέτρους που ζητούνται για την είσοδο των επιχειρήσεων στο πρόγραμμα, κυρίως όσον αφορά την κερδοφορία των τελευταίων χρήσεων.
Το Επιμελητήριο Καβάλας επιθυμεί να καταθέσει ένα αίτημα - πρόταση τροποποίησης των όρων ένταξης στο πρόγραμμα επιδότησης του ΤΕΜΠΜΕ:
◦ Επέκταση του προγράμματος χορήγησης ατόκων δανείων κεφαλαίου κίνησης ώστε να συμπεριλάβει και επιχειρήσεις που εμφανίζουν κερδοφορία τουλάχιστον στη μια από τις τρεις χρήσεις.
◦ Επιμονή του ΤΕΜΠΜΕ και του Υπουργείου Ανάπτυξης στην εφαρμογή του όρου περί "μη παροχής επιπλέον εξασφαλίσεων από την επιχείρηση στην τράπεζα" για το 20% του δανείου.
◦ Απαλλαγή του συστήματος από την επιβάρυνση της εισφοράς 0,6% Ν. 125/75, και πρόσθεση των 60 μονάδων βάσης στο επιτόκιο ώστε να γίνει αυτό ελκυστικότερο για τις τράπεζες
◦ Εισαγωγή του κύκλου εργασιών του 2008 στις απαιτούμενες, για την ένταξη στο πρόγραμμα, χρήσεις εφόσον αυτό πιστοποιείται από τις καταβληθέισες περιοδικές δηλώσεις του ΦΠΑ για το έτος 2008 δίνοντας κατά αυτόν τον τρόπο την δυνατότητα σε περισσότερες επιχειρήσεις να ενταχθούν στο πρόγραμμα επιδότησης.
◦ Δυνατότητα πρόσβασης στο πρόγραμμα του ΤΕΜΠΜΕ στις νεοσύστατες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν το εφαλτήριο ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας καθώς και της διεύρυνσης της απασχόλησης.
Κατανοούμε απόλυτα τους λόγους και τις προϋποθέσεις που τίθενται ως προς το κριτήριο κερδοφορίας αλλά αν αυτό εξακολουθήσει να ισχύει τότε ουσιαστικά μειώνουμε δραματικά τον αριθμό ωφελουμένων με ότι αυτό συνεπάγεται για τις τοπικές οικονομίες.
Επιτρέψετε μου επίσης να σας ενημερώσω ότι παρά τις ευοίωνες προσδοκίες μας αναφορικά με το πρόγραμμα ΤΕΜΠΜΕ διαπιστώνεται ότι οι Τράπεζες καταστρατηγούν τούς όρους ένταξης και αποθαρρύνουν τον επιχειρηματικό κόσμο για τον οποίο η ένταξη του στο εν λόγω πρόγραμμα αποτελεί ζωτικής σημασίας στήριγμα. Παρακαλούμε για την παρέμβαση του Υπουργείου Ανάπτυξης προς συμμόρφωση των Τραπεζών.
Θεωρούμε ότι οι προτάσεις μας πέρα από αναγκαίες είναι και εφικτές, ζητούμε την αρωγή και την συνεργασία σας και ελπίζουμε στη θετική σας ανταπόκριση.
Με ιδιαίτερη εκτίμηση
Ο Πρόεδρος
Άγγελος Τσατσούλης