1ο Επιστημονικό Συνέδριο για την ιστορία του καπνού στην Καβάλα, με την επωνυμία "Ο καπνός στην Ιστορία: Οικονομικές, Κοινωνικές και Πολιτισμικές προσεγγίσεις"

Δημοσιεύθηκε στις 10/12/2018 20:09

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε 7-9 Δεκεμβρίου 2018 το 1ο Επιστημονικό Συνέδριο για την ιστορία του καπνού στην Καβάλα, με την επωνυμία "Ο καπνός στην Ιστορία: Οικονομικές, Κοινωνικές και Πολιτισμικές προσεγγίσεις". Το Επιμελητήριο Καβάλας θέλει να εκφράσει τα συγχαρητήρια του στο Ινστιτούτο Κοινωνικών Κινημάτων και Ιστορίας καπνού για τη διοργάνωση του συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο του Αμβούργου, με τη στήριξη του Επιμελητηρίου Καβάλας. Παρόντες στο συνέδριο, εκτός από πλήθος κόσμου, ήταν πολλοί ιστορικοί και μελετητές, αλλά και εκπρόσωποι της δημοτικής και περιφερειακής αρχής, καθώς και οι βουλευτές του Νομού Καβάλας.

Σημαίνουσας σημασίας ήταν η παρουσία της υφυπουργού Μακεδονίας-Θράκης Κατερίνας Νοτοπούλου. Η Υφυπουργός στο χαιρετισμό της αναφέρθηκε στο ρόλο του ινστιτούτου Κοινωνικών Κινημάτων και Ιστορίας Καπνού που ιδρύθηκε στην Καβάλα το 2008 και βοήθησε σημαντικά στην καταγραφή και ανάδειξη της πολυεπίπεδης επίδρασης του καπνού στην περιοχή. Αναφέρθηκε ακόμη στον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισε το λιμάνι της πόλης στην ανάπτυξη της καπνοβιομηχανίας στην Καβάλα, υπογραμμίζοντας την κομβική θέση που κατέχει και σήμερα για την ανάπτυξη της περιοχής.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας κ. Μάρκος Δέμπας, στον σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι στο παρελθόν ο καπνός έδωσε ζωή στη πόλη και επεσήμανε την αναγκαιότητα των δράσεων που πρέπει να γίνουν ώστε να δώσει ζωή και στο μέλλον.

Η Επιστημονική Επιτροπή του συνεδρίου, η οποία συγκροτήθηκε από Έλληνες και ξένους επιστήμονες, δέχθηκε πάνω από 100 προτάσεις ανακοινώσεων και έκανε δεκτές 48 εισηγήσεις και πάνω από 70 συνολικά εισηγητές. Το συνέδριο ήταν το πρώτο που πραγματοποιήθηκε στην Ευρώπη και την Ελλάδα και ένα από τα ελάχιστα στον κόσμο. Συμμετείχαν σε αυτό, πανεπιστημιακοί καθηγητές και ερευνητές με θέματα που ανέδειξαν όχι μόνο τις ιστορικές όψεις του καπνικού φαινομένου, αλλά και τις σύγχρονες δυνατότητες πολιτιστικής και τουριστικής του αξιοποίησης.