Κοινή επιστολή των Επιμελητηρίων ΑΜΘ προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος

Δημοσιεύθηκε στις 13/11/2020 16:39

 

Κομοτηνή, 12 Νοεμβρίου 2020

Αριθμός Πρωτοκόλλου: 40

 

 

ΠΡΟΣ

Υπουργό Περιβάλλοντος
κο Κωστή Χατζηδάκη

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων
κο Άδωνι Γεωργιάδη

Υφυπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας

κο Νικόλαο Ταγαρά

ΓΓ Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών
κα Αλεξάνδρα Σδούκου

ΚΕΕΕ

 

Κε Υπουργέ,

Διά της παρούσης επιστολής, τα Επιμελητήρια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, μεταφέρουν σε εσάς τον προβληματισμό των μελών – επενδυτών τους στον τομέα της Ενέργειας και δη αυτών που έχουν επενδύσει σε Φωτοβολταϊκά Πάρκα.

Οι μικροπαραγωγοί ΑΠΕ διαμαρτύρονται για την συζητούμενη επιβολή έκτακτης εισφοράς ή τη μείωση των προκαθορισμένων τιμών και μάλιστα χωρίς διαβούλευση και ζητούν να μην τεθεί σε εφαρμογή τίποτα από αυτά.

Ούτως ή άλλως, ήδη από το 2014 έχουν «βάλει πλάτη» πολλές φορές για τη στήριξη του ΕΛΑΠΕ (κούρεμα στην τιμή της KWh, εφαρμογή έκτακτης εισφοράς, μεταβατικό τέλος 3,6% κα).

Κύριε Υπουργέ,

Δεδομένου ότι οι τοπικές επενδύσεις ΑΠΕ ενισχύουν τις τοπικές οικονομίες, δίνουν ευκαιρίες απασχόλησης – ακόμη και διατήρησης του πληθυσμού τοπικά, σας καλούμε να επανεξετάσετε το ενδεχόμενο επιβολής έκτακτης εισφοράς και το ενδεχόμενο μείωσης των τιμών εις τρόπον ώστε αυτά να μην τεθούν σε εφαρμογή.

Άλλωστε ο τομέας των ΑΠΕ αποτελεί επενδυτικό πεδίο δόξης λαμπρό, υπό την προϋπόθεση όμως να μην κλονιστεί η εμπιστοσύνη των επίδοξων ή των υφιστάμενων επενδυτών στο Υπουργείο σας.

Άλλωστε, οι ΑΠΕ είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα και η πιο ανταγωνιστική μορφή ενέργειας. Η ύπαρξη κλίματος εμπιστοσύνης και σταθερότητας δημιουργεί τις προοπτικές για την ανάπτυξη των ΑΠΕ που θα συμβάλει τα επόμενα χρόνια στην αποτροπή της κλιματικής αλλαγής αλλά και στη μείωση του ενεργειακού κόστους στην Ελλάδα.

Η όποια έκτακτη εισφορά ή μείωση των τιμών δεν θα λύσει οριστικά κανένα πρόβλημα, αλλά απλώς θα μεταθέσει στους επόμενους μήνες την αντιμετώπιση του ίδιου προβλήματος.

Τέλος, ευχής έργο θα ήταν να μην ταυτιστεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με τη μείωση εισοδημάτων επιχειρηματιών που επένδυσαν στην καθαρή ενέργεια, ούτως ώστε να μην κλονιστεί και το θετικό επενδυτικό κλίμα που παρά την αρνητική υγειονομική συγκυρία έχει αρχίσει να δημιουργείται στη χώρα μας.

 

 

 Με εκτίμηση,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΜΑΡΚΟΣ ΔΕΜΠΑΣ

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΔΡΑΜΑΣ

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΞΑΝΘΗΣ

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΡΟΔΟΠΗΣ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΡΟΔΟΠΗΣ

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΓΡΑΒΑΝΗΣ

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Α.Μ.Θ &

 ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΒΡΟΥ

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΟΨΙΔΗΣ

 

Αρχεία